Korona Virüsün Viskiye Etkisi
Yeni umutlarla ve büyük bir heyecanla başladığımız 2020 senesi, beklediğimiz gibi güzel gelmedi. Bildiğiniz üzere yeni yılın ilk günlerinde Çin’in Wuhan kentinde belirtileri itibariyle gribe benzeyen ve Dünya Sağlık örgütü tarafından Covid-19 olarak adlandırılan Korona virüs patlak verdi. Korona virüs yapılan son açıklamalara göre 60 ülke ve Antartika hariç her kıtaya yayılmış durumda.
İnsanların bir ülkeden başka bir ülkeye gidip gelmeleri ve sürekli seyahat halinde olmaları şüphesiz virüsün Çin’den tüm dünyaya bu denli hızla ilerlemesinin en büyük nedeni. Hava limanları ve gümrük noktaları haricinde alışveriş merkezleri, toplu taşıma ve hastane gibi kalabalık noktalar da virüsün yayıldığı diğer tehlikeli yerler.
Şu günlerde tüm dünya panik halinde olduğundan insanlar virüsten korunmak adına tedbir maksatlı maske takıp dolaşıyor ve gerekmediği durumlarda kalabalık ortamlarda bulunmuyorlar. Haliyle bu durum sosyal hayatı da olumsuz etkiliyor. Virüsün negatif etkilediği bir diğer nokta ise ekonomi. Ülkeler arası ithalat ve ihracat hareketleri, yerel ve küresel işletmeler ile hatta kıtalararası bireysel alışverişlerde de hissedilir bir düşüş var. Ekonomi dünyasında esen soğuk rüzgârlardan elbette viski dünyası da nasibini aldı.
Johnnie Walker, Buchanan’s ve J&B gibi birçok markanın yapımcısı ve özellikle single malt viski piyasasının büyük bölümünü elinde tutan dev isim Diageo 200 milyon sterlinlik zararını açıkladı. Bununla beraber viski endüstrisinin Singapur, Hong Kong, Japonya ve Tayvan gibi Asya ülkelerinde büyük darbeler aldığı da su götürmez bir gerçek. Viski ticaretinin virüs sonrası durumuna dair bazı güncellemeleri sizinle paylaşmak istiyorum.
1. 2020 Viski Endüstrisine Yaramadı
Diageo’nun satış grafiğini hızla aşağı indirilen en önemli iki sebep seyahat eden turist sayısındaki düşüş ile havaalanlarındaki gezginlerin azalması ve Asya ülkelerindeki tüketim miktarının hızla düşmesi.
Financial Times’a göre 225 milyon sterlin ile 325 milyon sterlin arasındaki net satış karına 140 milyon sterlin ile 200 milyon sterlin arasında değişen bir darbe bekleniyor. Bu düşüşü geçtiğimiz yılın rakamları ile kıyaslayacak olursak bu darbe 2019’daki 12,9 milyar sterlin net satışlarının yüzde 2,5’ine ve 4 milyar sterlin işletme kârının ise yüzde 5’ine tekabül ediyor diyebiliriz.
İngiltere, Tayvan ve Japonya’daki distribütör ve tüccarlar da seyahat yasakları ile Çin’deki şişe ve fıçı satışlarının önemli oranda azaldığını belirtiyor.
2. Japonya Damıtımevi Turları İptal Edildi
Her yıl dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerini misafir eden birçok Japon viski damıtımevi ne yazık ki virüsün hızlı yayılması karşısında tedbir amaçlı turlarını iptal ettiğini açıkladı. 15 Şubat itibariyle Suntory’s Yamazaki ve Hakushu, Nikka’s Yoichive ve Miyagikyo damıtımleri ile Kirin’in sahip olduğu Fuji-Gotemba damıtımevi haricinde Shizuoka damıtımevi gibi birçok küçük tesiste turlar mart ayının sonlarına kadar durduruldu.
3. Hong Kong Viski Müzayedelerinin Son Durumu
Dünyanın en büyük müzayede evlerinden olan Christie’s, Sotheby’s ve Bonhams virüs alarmı vererek sanat müzayedelerini ertelediklerini duyurdular. Hong Kong aynı zamanda en büyük viski mezatlarının ve dünya rekorlarının düzenlendiği bir merkez. Ancak virüs nedeniyle aynı şekilde viski müzayedelerinin de azaltılacağı ve hatta iptal edileceği tahmin ediliyor.
4. Asya’nın Viski Barları Eskisi Gibi Kalabalık Değil
Kalablık yerler virüsün yayılması için en tehlikeli mekanlar olduğundan barların da müşteri sayıları her geçen gün hızla düşüyor. Birçok barın kapandığı Asya’nın en popüler turistik yerlerden biri olan Kyoto geçtiğimiz günlerde daha fazla ziyaretçi çekmek adına ‘empty tourism’ kampanyasını başlattı.