Yamazaki Damıtımevi. İskoçya’daki damıtımevlerini birlikte keşfettiğimiz ve viskiye dair birçok bilgi edindiğimiz turumuzda rotamızı süratle çeviriyor ve dünyanın diğer bir ucu sayılabilecek Japonya’ya gidiyoruz.
Anlatacağım damıtımevine geçmeden önce Japonya’nın viski tarihinden bir iki cümle ile bahsetmek istiyorum. Japonya’nın viski üretimine başlaması 1870’li yıllara kadar uzanıyor. Ülkede viski piyasasına yön veren iki dev isim var, bunlar Suntory ve Nikka. 2000’den önce Japon viskileri daha çok yerli pazarda rağbet görüyordu; ancak 2001’de Nikka’nın görücüye çıkardığı Yoichi 10 yıllık single maltın Whisky Magazine’de en iyinin en iyisi yani best of best ödülü almasıyla işler değişti ve Japon viskileri global pazara hızlı bir giriş yaptı.
Japon viskilerinde ticari üretim ülkenin ilk damıtımevi olan Yamazaki açıldıktan 1 yıl sonra yani 1924 yılı itibariyle başladı. Sizlere anlatmak istediğim damıtımevi de Shimamoto’da bulunan Yamazaki. Suntory’e ait şirket Avrupa’ya genellikle single malt viskiler ihraç ediyor.
1. Ödüllü Yamazaki Damıtımevi Viskileri
Yamazaki’nin yaş belirtilemeyen viskisi meyve aroması, güçlü vanilya ve krema notaları ile kısa bitişli hafif bir viski sayılabilir. 2003 yılında International Spirits Challenge’dan altın madalya ile dönen ilk Yamazaki viskisi olan 12 yıllık edisyon sınırlı sayıda üretilmişti. Aynı şekilde 18 yıllık versiyon da nadir bir diğer viski. 18 yıllık edisyon San Francisco Spirits Competitions’da 2008-2013 yılları arasında art arda 6 çift altın madalya kazandı ve Proof66.com’da 97. yüzdelik dilime yerleşti. 25 yıllık şişe 2013 yılında World Whisky Awards tarafından “En İyi Japon Single Malt” unvanına layık görüldü.
2015 yılında Jim Murray tarafından Whisky Bible’da Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 yılın viskisi ilan edildi. Bu ödül bir dönüm noktası oldu ve Japon viskilerinde genel olarak bir patlama yaşanarak eski fıçı stokları dahi hızla tükenmeye başladı. Bu durum Yamazaki viskileri özelinde Japonya’da bir nevi altın çağın başlaması olarak da yorumlanabilir.
2. Yamazaki Damıtıevi Üretim Prosesi
6 adet wash still ile 6 adet spirit stille sahip damıtımevinin yıllık kapasitesi 6 milyonu geçiyor. Tesiste uzun, kısa, küre şeklinde veya alt kısım ile boyun arasında şişkin olanlar gibi çok çeşitli imbikler mevcut. 1971’den beri dünyanın dört bir yanından tahıl satın alan tesisin arpaları farklı derecelerde maltlanıyor. Maltlar genelde turbasız olmakla birlikte hafif ve 40 ppm’ye kadar yoğun turbalı çeşitler de mevcut.
Yumuşak suların verdiği lezzet ile farkını ortaya koyan tesiste, bölgedeki farklı kaynakların suları kullanılıyor. Geniş ve çok katlı olan binalar görünümünde olan Yamazaki’nin depoları da alışık olunan İskoç tarzı depolardan farklı. Yamazaki’nin bazı fıçıları tesiste depolanırken bazıları Suntory tarafından Biwa Gölü yakınındaki depolara naklediliyor. Damıtımevinde kullanılan fıçıların çoğu eski bourbon fıçılar olsa da şeri fıçılar ile Japon meşesinden yapılan Mizunara fıçıları da kullanılıyor.
3. Yamazaki’ye Ziyaret
Tesis, JR Yamazaki İstasyonu’na ve Hankyu Oyamazaki İstasyonu’na 10 dakikalık yürüme mesafesinde olup buraya yakın otopark da mevcut. 9,30’dan 17,00’a kadar açık olan tesise en son 16,30’ta giriş yapılabiliyor. Tesiste viski yapımının her aşamasının uzman rehberler eşliğinde adım adım görüldüğü oldukça bilgilendirici turlar düzenleniyor. Japonca olarak sunulan turları sesli kılavuzlar ile istenilen dilde dinleme imkânı da var.
1 saat 20 dakika süren Yamazaki Distillery Tour ile 1 saat 40 dakika süren Story of Yamazaki Tour Japon viski tarihinin öğrenildiği ve Yamazaki single maltların tadımının yapıldığı unutulmaz deneyimler vaat ediyor. Ayrıca tesiste farklı zamanlarda yıllandırılmış binlerce viskinin adeta detaylı bir sergisinin olduğu viski kütüphanesi de bulunuyor.