Glen Scotia Damıtımevi… Bir zamanların viski başkenti sayılan, İskoçya’nın batı ucundaki Kintyre Yarımadası bulunan Campbeltown bölgesindeki yolculuğumuz devam ediyor. Sizlere daha önce de bahsettiğim gibi eskiden Campbeltown bölgesi çok sayıda damıtımevi ile ülkenin en önemli viski üretim bölgesinden biri idi. Ancak geçtiğimiz yüzyıldaki ekonomik iniş çıkışların viski pazarını da etkilemesi nedeniyle maalesef şu an yalnızca 3 tesis ile viski üretimine devam ediyor.
Ben de bugün siz viski sever yol arkadaşlarıma bölgenin aktif çalışan bu 3 tesisinden biri olan Glen Scotia damıtımevini gezdirmek istiyorum. Gezimiz sırasında aynı zamanda tesisin tarihinden özel tatlarına ve ziyaretçilerine sundukları olanaklara kadar tüm bildiklerimi olabildiğince detaylı olarak aktaracağım.
The Scotia veya Old Scotia olarak da bilinen Glen Scotia damıtımevi, 1832 yılında single malt viski üretimine başlayan tesislerinden bir tanesi ve neredeyse 2 asra yaklaşan üretim serüveniyle oldukça eski.
1. İki Asırlık Viski Üretim Serüveni
Stewart & Galbraith Co. Tarafından kurulan tesis, üretime başladığı ilk dönemde ‘Scotia’ olarak tanınıyordu. Glen Scotia da daha önce size anlattığım birçok damıtımevi gibi açıldığı tarihten günümüze kadar birçok kez el değiştirmiş bir tesis.
1891 senesinde yapılan satışla beraber damıtımevinin ikinci sahibi endüstrinin o zamanlar önemli bir ismi olan Duncan MacCallum oldu. Yine o dönemde tesis için High Street boyunca devam eden Malting Floors cephesi inşa edildi.
Büyük ekonomik buhran ve yasaklamalardan sonra 1929 yılında sağ kalmayı başaran 3 damıtımevinden biri olan Glen Scotia, 1933 yılında Bloch Brothers’a satıldı ve tesis üretimine kaldığı yerden devam etti.
2014 yılına gelindiğinden tekrar el değiştiren tesis, bu defa da viski endüstrisine yatırımları ile bilinen Loch Lomond Group tarafından satın alındı.
2. Glen Scotia Viski Üretimine Dair Notlar
İskoçya’nın en küçük damıtımevlerinden biri olan Glen Scotia’nın yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 750 bin litre. Öte yandan yapılan yatırımlar ile yakın gelecekte kapasitenin artması bekleniyor. Damıtımevinin su kaynağı ise Crosshill Loch ile derin bir kuyudan sağlanıyor.
Glen Scotia 16.000 litre kapasiteli bir wash still ile 12.000 litre kapasiteli bir spirit stille sahip. Damıtımevindeki pot stiller geniş ve kısa boyunlu bir soğan şeklinde denilebilir. Glen Scotia, tüm maltlarını İskoçya’nın güneybatı ucunda bulunan Greencore Maltings’den alıyor. Maltlar hafif turbalı yapısıyla Springbank damıtımevinin viskilerini de andırıyor. Ayrıca tesisin 7500 fıçılık nispeten geniş denilebilecek bir de deposu var.
3. Glen Scotia’nın İkonik Tatları
Damıtımevinin adıyla özdeşleşen ve artık klasikleşmiş diyebileceğimiz bir üne sahip Double Cask, Victoriana ile 12, 15, 18 ve 25 yıllık single malt ekspresyonları var. Koyu karamel renkli Glen Scotia 12 yıllık viski, kurutulmuş meyve ve hafif dumanlı notaları ile öne çıkıyor. Koyu kehribar renkli 15 yıllık şişe, kurumuş meyvelere ek olarak tarçın gibi sıcak baharat notaları da içeriyor. Damakta hafif yağlı, baharatlı ve meyvemsi bir tat bırakan Victoriana da kalitelisini tescillemiş bir lezzet.
Tesis, ayrıca tarihi bir tiyatro olan Campbeltown Picture House’ın yüzüncü yıl dönümünde olduğu gibi çeşitli özel günlerde spesiyal şişelerini de viski severler ile buluşturuyor. Glen Socitia’da turbalanmış ve turbalanmamış olarak iki tip viski üretiliyor. Her geçen yıl daha da iyiye giden uzun fermantasyon, yavaş ve dikkatli damıtma teknikleriyle birlikte tesisin viski kalitesi artmaya devam ediyor.
Tesis Pazartesi’den cumartesiye sabah 10’dan akşam 5’e kadar açık. 19-22 Mayıs tarihindeki Campbeltown Malt Festivali kapsamında tesis ziyaretçilerine klasik turlar haricinde viski-deniz ürünleri eşleştirmesinden özel tadım turlarına kadar geniş ve bir o kadar da ilgi çekici bir yelpaze sunuyor. Ayrıca Campbeltown viski tarihi gibi viskinin serüveninin anlatıldığı muhteşem turlar da var. Kaçırmayın derim.